Under din hyrestid

Här samlar vi bra information till dig som hyresgäst under din hyrestid. Information för att vi tillsammans ska kunna vårda lägenheterna och fastigheterna till framtiden och för att vi ska ha ett trevligt grannskap. Om du sitter vid en dator eller en platta med tangentbord så tryck på Ctrl+F så kommer en sökruta upp. Då kan du enkelt söka bland nedan text för att snabbare hitta just ditt problem.

Allmänna regler för dig som hyresgäst

Trapphus och entréer

Det är inte tillåtet att ställa saker i trapphus och entréer, detta på grund av att det är en säkerhetsrisk. Står det barnvagnar, cyklar eller liknande så är de dels en brandrisk men de är också i vägen när utryckningspersonal ska komma fram. Det skapar också osämja i trapphuset när sakerna är i vägen. 

Ställ aldrig upp entréporten annat än när du ska lasta ur saker. Att porten är låst är en säkerhet för dig som hyresgäst.

Tvättstugan

För allas trivsel gäller det att alla följer tvättstugans regler. Reglerna finns på plats i varje tvättstuga. Saknar ni dom i någon tvättstuga, hör av er.

Husdjur

Om du sköter om dina husdjur så kommer dina grannar att tycka om dem. Rasta inte djuren i bostadsområdet och håll alltid djuren kopplade. Kom ihåg att det finns grannar som är allergiska mot katter eller hundar. Prata med varandra om ni upplever problem, så löser ni eventuell irritationen mellan er. Husdjuren får inte vistas i tvättstugan eller övriga gemensamma utrymmen på grund av allergier. Vill du exempelvis ha orm som husdjur måste du ha tillstånd från Miljö och hälsoskyddsavdelningen på kommunen.

 

Balkongen

Blomlådor och balkongsskydd ska sätta på insidan av balkongräcket. Tänk på dina grannar och skaka inte mattor och dylikt på balkongen. Undvik att röka på balkongen då många upplever cigarettröken som mycket obehaglig.

Rökning

Rökning är inte tillåten i allmänna utrymmen så som trapphus, tvättstuga, källare etc. Kostnader för sanering av rökskadad/rökpåverkad lägenhet debiteras hyresgäst vid avflyttning. Vid rökning på balkong/altan ska hänsyn tas till grannar. Fimpar kastas inte på backen.

Fåglar

Fåglar är trevliga att titta på, men när man bor i lägenhet matar vi inte fåglarna. Med hänsyn till grannar och omgivning är det förbjudet att mata fåglarna i närheten av lägenheten. Det finns risk för att resterna från fågelmatningen drar till sig gnagare och andra skadedjur.

Grillning

Kol- och gasolgrillar är av brandrisken inte tillåten på balkongen. Ska man grilla utomhus ska grillen placeras så långt från byggnaden som möjligt, detta för att grannar inte ska störas av rök och os. Det är bra att tillgång till vatten finns när du grillar, för att snabbt kunna släcka om det händer något. Se till att elden är släckt när du lämnar den.

Studsmattor och pooler

Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet med uppställning av studsmattor och pooler på och i anslutning till våra fastigheter. Bergfast har ingen möjlighet att bevaka dessa anläggningar och kan därmed inte ansvara för säkerheten. 

Parabolantenn

Egna parabolantenner får inte sättas upp utan Bergfasts tillstånd. Generellt beviljas inte tillstånd för parabol, dels för fastighetens säkerhet men också för att i hyran ingår digital-TV från Telia och paketet Lagom och det finns möjlighet att utöka kanalutbudet för den som vill genom att kontakta Telia.


Råd till dig som hyresgäst

Frosta av kyl och frys

Om din kyl och frys inte är självavfrostande bör du frosta av dem själv med jämna mellanrum. Finns det is måste den få tina själv, detta för att minska risken från att ytskikten går sönder. Använd aldrig vassa föremål när du frostar av. Samla upp vattnet som blir i någon balja.

Rengör spisen

Rengör regelbundet ugnen och spisplattorna. Glöm inte att dra ut spisen emellanåt och städa även där bakom. 

Rengör köksfläkten

Rengör fettfiltret i fläkten 

Rengör vattenlås i tvättställ

På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset behöver rensas ibland och du märker detta när vattnet börjar rinna ner sakta. Rensa vattenlåset gör du enkelt själv.

Rengör golvbrunnen

I badrummet finns en golvbrunn som bör rengöras med jämna mellanrum för att undvika stopp i avloppet samt dålig lukt. Rengör golvbrunnen på följande sätt:

  1. Lyft av gallret som täcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med skruvar.
  2. Ta bort hårrester och annat som fastnat i brunnen.
  3. Om det fastnat något i avloppsröret kan du försiktigt peta loss detta med en rensspiral eller ståltråd.
  4. Spola brunnen med handduschen och torka av.
  5. Sätt fast gallret igen.

Stopp i avloppet

Har du fortfarande stopp i avloppet efter att du har rensat enligt beskrivningen här intill ska du inte använda några kemiska preparat utan ta kontakt med oss och gör en serviceanmälan.

Kontrollera och gör rent ventilerna

Det är viktigt att inte ventilerna är igentäppta. Kontrollera ventilationen genom att hålla en bit tunt papper, exempelvis toalettpapper, över frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar fungerar ventilationen bra. Frånluftsventiler finns i kök och badrum i taket, dessa måste tvättas några gånger varje år. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel.

Lampor och lysrör i lägenheten

Lampor och lysrör som finns i lägenheten ansvarar du själv för att byta. Blinkande lysrör utgör en brandrisk och ska bytas omgående och då bör även tändaren bytas samtidigt. Vill du ha hjälp får du kontakta oss så hjälper vi till i mån av tid samt mot en avgift.

Disk- eller tvättmaskin

Disk- och tvättmaskin samt torktumlare finns i vissa lägenheter. Om du vill ha någon av dessa maskiner installerade hos dig så kontakta oss så vi kan kontrollera att det fungerar att installera. Fungerar det gör vi det och lägger till maskinens kostnad på hyran.

Renovera själv?

Du får tapetsera om och måla i din lägenhet om det görs på ett fackmannamässigt sätt samt att förändringen inte ska vara extrem. Om det inte utförs fackmannamässigt blir du skyldig att betala kostnaden för återställande av bostaden. Vi rekommenderar att du alltid kontaktar förvaltaren innan du börjar för att be om råd.

Skadedjur

Det finns massor av små djur i vår natur. De är normalt inte något problem. Vissa blir dock ett problem när de kommer in i lägenheten eller lokalen. Det kan handla om getingar, myror, kackerlackor eller vägglöss. Oavsett vad det gäller behöver åtgärder sättas in och du som hyresgäst är skyldig att anmäla detta till Anticimex så fort du upptäcker något. Bergfast har avtal med Anticimex så det kostar inte dig som hyresgäst något om det anmäls direkt. Om du väntar och krypen förökar sig onaturligt mycket kan du bli skyldig att betala.

Ring Anticimex på 063-18 31 83.


Sopor och avfallshantering

Hushållssopor

I samband med varje bostadsområde så finns det något typ av återvinningsstation. Här kan du slänga dina sorterade hushållssopor i olika kärl. De kärl som finns är:

  • Brännbart (det som inte går att sortera i nedan kärl)
  • Tidningar/papper (ej kuvert)
  • Kartonger
  • Glas (färgat och ofärgat)
  • Plastförpackningar
  • Metallförpackningar

Grovsopor

Grovsopor som inte platsar i de sorteringskärl som vi tillhandahåller måste köras till de återvinningscentraler som tillhandahålls av kommunen. Återvinningscentralerna finns i Side, Brånan och Ljungdalen. Öppettider hittar du här.


Bilparkering och motorvärmare

Parkeringsplats

Parkeringsplatser finns det i anslutning till varje bostadsområde och till de flesta arbetsplatser. Vid vissa bostäder finns det även car-port och garage (både varmt och kallt). Samtliga platser finns det möjlighet att hyra, lediga parkeringar hittar du här. Observera att det inte är gratis att stå någonstans.

Besöksparkeringar finns det i våra bostadsområden. Dessa är till för de som besöker er hyresgäster, där dina gäster kan parkera i upp till 24 timmar.

Arbetsplatsparkering

Om du vill parkera vid din arbetsplats bör du höra med din arbetsgivare om de hyr några parkeringsplatser som du som anställd kan använda. Gör de inte det så är du välkommen att hyra en parkering av oss.

Motorvärmare

Ni bör inte lämna kvar motorvärmarsladden i uttaget när inte bilen är inkopplad. Om en säkring går sönder betyder det oftast att anslutningssladden inte är okej eller att säkringen har blivit för mycket belastad. Överbelastningen kommer oftast ifrån att det är inkopplat en för stark kupévärmare.

Det finns både runda säkringar och automatsäkringar. De runda säkringarna är du som hyresgäst skyldig att byta om de bryter ut. Automatsäkringarna ska du vippa upp igen. 

 

 

Telefon
0687-164 50 

E-postadress
bergfast@berg.se

 

Besöksadress 
Skede 910, Hackås

Postadress 
Bergfast Bostäder och lokaler
Skede 910
845 94 Hackås